Aktiviti Riadah Untuk Tingkatkan Metabolisme Badan

Nak ber"throwback" pulak untuk entry kali ni...

My first marathon ever, selepas sekian lama tinggalkan alam persekolahan...(time sekolah dulu ada merentas desa, hehe). Boleh refer entry lama saya, http://eshazara.blogspot.my/2015/01/cyberjaya-putrajaya-perdana-twin-city.html 



tingkatkan metabolisme badan

Masa zaman bujang dulu, Gunung Kinabalu 2 kali berjaya ku tawan, hehe...first masa form 4 tahun 2000, second time tahun 2009 dengan rombongan ofis. Masa bujang jugak saya selalu pergi swimming, hiking dengan member-member dan ofismate...best sangat...

Tapi, sejak dah jadi mak orang ni, memang susah dah nak buat aktiviti luar camni...sebab tu berat pun senang naik, metabolisme dah kurang. So bila dapat join physical activity macam ni memang seronok betul.


Kita tak boleh harapkan vitamin semata-mata, aktiviti mengeluarkan peluh pun kena buat jugak tau. Sebarang aktiviti riadah untuk tingkatkan metabolisme badan perlu kita lakukan selalu. So di rumah saya buat home workout sendiri, aerobik dengan anak-anak, haha...dorang memang tak bagi can langsung kat mama dorang ni, mesti nak join sekali. Okla kan, seminggu sekali. Planking dan squatting saya buat tiap hari. Just a simple one.

Antara step yang saya selalu buat kat rumah; 

tingkatkan metabolisme badan

tingkatkan metabolisme badan

tingkatkan metabolisme badan

tingkatkan metabolisme badan

tingkatkan metabolisme badan

😉

Anda semua patut try tau, memang syok. Takde peralatan yang lengkap pun takpe, guna je apa yang ada kat rumah tu.

Selain exercise, aktiviti jalan-jalan keliling tasik atau taman pun kita boleh buat jugak sebagai alternatif. Berpeluh jugak tau, haha...Bawak anak-anak sekali, mesti mereka seronok. Yang penting ada aktiviti riadah yang kita lakukan untuk tingkatkan metabolisme badan kita.

Selamat Beriadah uolsss!!


Stay Healthy.Be Gorgeous...mel
SMS/Whatsapp 019-3058619 / amelza02@yahoo.com

Comments

  1. Kalau selalu buat, badan rasa segar je kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul...takde la lemau je kan, hehe

      Delete
  2. Replies
    1. hehehehe...slim sangat...byk lagi lelemaks perlu dinyahkan ni, haha

      Delete

Post a Comment

Popular Posts