Resipi Lempeng Simple, Kosong Tapi Sedap
Salah satu breakfast yang simple yang memang menjadi kegemaran saya dan family adalah lempeng. Resipi lempeng simple mak saya ni memang senang je nak buat, main campak-campak je, hehe...
So last weekend, saya request mak buat "kuih macam semalam" aka lempeng. Kami panggil "kuih macam semalam", lawak kan?? Hahaha...adik lelaki saya, Amirul, yang bagi nama ni, sebab masa dia kecik dia tak tahu nama kuih ni apa, so tiap-tiap pagi dia request kat mak buat kuih macam semalam tu la. So melekat lah nama "kuih macam semalam" tu sampai lah sekarang ;)
1 cawan susu cair
4 cawan air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Sedikit butter untuk menggoreng
2. Panaskan pan dengan sedikit butter, dan letakkan dalam sesenduk kecil adunan tadi. Ratakan adunan. Pusing2 sikit pan tu (gaya chef, hehe) nak bagi rata keseluruh pan.
3. Goreng sehingga garing kuning keemasan. Api dapur jangan besar sangat.
4. Siap. Ulang sehingga habis kesemua adunan.
Boleh makan dengan sos, sambal, madu, gula, ikut selera kita lah. Makan kosong pun sedap. Kalau rajin, adunan tadi boleh ditambah dengan hirisan bawang besar, memang lagi marvellous lah!!
Selamat Mencuba ;)
Stay Healthy.Be Gorgeous...mel
SMS/Whatsapp 019-3058619 / amelza02@yahoo.com
So last weekend, saya request mak buat "kuih macam semalam" aka lempeng. Kami panggil "kuih macam semalam", lawak kan?? Hahaha...adik lelaki saya, Amirul, yang bagi nama ni, sebab masa dia kecik dia tak tahu nama kuih ni apa, so tiap-tiap pagi dia request kat mak buat kuih macam semalam tu la. So melekat lah nama "kuih macam semalam" tu sampai lah sekarang ;)
Bahan-bahan:
3 1/2 cawan tepung1 cawan susu cair
4 cawan air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Sedikit butter untuk menggoreng
Cara-cara:
1. Campur kesemua bahan tadi, dan gaul sehingga sebati. Nak lagi senang, boleh guna blender untuk sebatikan adunan.2. Panaskan pan dengan sedikit butter, dan letakkan dalam sesenduk kecil adunan tadi. Ratakan adunan. Pusing2 sikit pan tu (gaya chef, hehe) nak bagi rata keseluruh pan.
3. Goreng sehingga garing kuning keemasan. Api dapur jangan besar sangat.
4. Siap. Ulang sehingga habis kesemua adunan.
Boleh makan dengan sos, sambal, madu, gula, ikut selera kita lah. Makan kosong pun sedap. Kalau rajin, adunan tadi boleh ditambah dengan hirisan bawang besar, memang lagi marvellous lah!!
Selamat Mencuba ;)
Stay Healthy.Be Gorgeous...mel
SMS/Whatsapp 019-3058619 / amelza02@yahoo.com
Nampak sedap. boleh cuba ni. terima kasih ye.
ReplyDeleteselamat mencuba!!
Delete