Hebatnya Kuasa Minda, Aktifkan Minda Separa Sedar Anda

Assalamualaikum semua…

Seperti yang dijanjikan, saya nak kongsikan sedikit ilmu yang saya dapat daripada kelas Bangkit 2015 yang saya pergi Sabtu lepas. Tentang minda separa sedar kita, ada yang tak tahu pun apa tu kan? Benda baik tak nak lah simpan sorang-sorang, kenalah dikongsi bersama. Semoga kita semua mendapat manfaat daripadanya.

Ilmu ni pun leader kami dapat daripada kursus Dr Azizan Osman tu yang kena bayar beratus-ratus tau. Yang bayar ribu-ribu pun ada tau. Untungnya saya dapat ilmu ni tanpa perlu mengeluarkan modal yang besar, dan tersangatlah ruginya kalau saya tak amalkan dan kongsi kepada orang lain.

Minda Sedar dan Minda Separa Sedar

minda separa sedar


Minda Sedar (Conscious Mind) – minda yang kita boleh kawal, seperti berfikir, belajar, memasak, berbual, dan banyak lagilah

Minda Separa Sedar (Subconscious Mind) – ia tidak berfungsi secara logik, lebih kepada emosi, rasa hati, imaginasi, mimpi

90% daripada badan kita adalah milik minda separa sedar. Kita perlu seiringkan kedua-dua minda ni supaya kita dapat menjadi insan yang lebih baik, dan berjaya dalam hidup. Contohnya minda sedar kita kata saya nak dapat 9A1 untuk SPM. Tapi minda separa sedar kita tak inginkannya pun, asyik berfikiran negatif, rasa diri tak layak, tak pandai, so kita takde usaha pun ke arah itu. Kedua-duanya tak seiring, so kita jadi malas, lemau, takde semangat untuk dapatkannya. Nak study pun asyik bertangguh, sebab minda separa sedar kita tak mengarahkan badan kita untuk buat pun, dan menarik tenaga-tenaga dan sumber-sumber negatif dekat dengan kita.

Cara nak aktifkan minda separa sedar


Kita boleh aktifkan dan mantapkan minda separa sedar pada waktu-waktu yang dipanggil sebagai alpha wave di mana ianya adalah waktu perantaraan minda sedar dan minda separa sedar.
  • Waktu hujan
  • Waktu kita berehat
  • Waktu solat
  • Waktu hampir tidur

Waktu-waktu ini adalah di mana kita di dalam keadaan tenang dengan suasana yang tenang. Paling senang nak buat masa kita nak tidur.
  • Pejamkan mata
  • Bercakap dengan diri sendiri di dalam hati, apa yang nak kita berlaku esok atau bila-bila
  • Berdoa pada Allah, mintak apa yang kita nak dan hajati
  • Ulang banyak-banyak kali

Cth: Nak bangun awal untuk study SPM

Cakap dalam hati, “aku nak bangun pukul 3pg esok”, “aku nak studi”, “bangun siti bangun, pukul 3pg dah”, “bagus siti, berjaya bangun awal”.

Ucapkan kata-kata yang positif sahaja, spesifikkan hajat kita, ulang kata-kata tu banyak kali, sampai terlelap pun takpe. Percayalah, pukul 3pg atau mungkin lebih awal, kita akan terbangun dengan sendirinya.

Saya sendiri dah buat, untuk bangun tahajud, Alhamdulillah, belum sempat alarm nak berbunyi, saya dah tersedar. Bukan untuk diri sendiri je, kita pun boleh bisikkan kata-kata positif dan nasihat pada anak-anak ketika mereka hampir terlena. Amalkan setiap hari, insyaAllah kita akan nampak kesan dan perubahannya.

Selain waktu-waktu tadi, kita masih boleh aktifkan minda separa sedar kita sendiri. Bukan hanya pada waktu alpha tadi, bila-bila masa kita nak aktifkan pun boleh, tapi pastikan tiada gangguan luar la ye. Caranya adalah dengan menggunakan teknik pernafasan alpha.

minda separa sedar
Teknik Pernafasan Alpha

Masa kami semua cuba teknik ni dalam kelas hari tu, begitu terkesan di hati ini, masa tu rasa di awang-awangan, kita dapat berdoa sepenuh hati. InsyaAllah, jika diamalkan selalu, minda separa sedar akan seiring dengan minda sedar kita, untuk kita kejar apa yang dihajati.

Bila minda separa sedar kita banyak dimasukkan dengan elemen-elemen baik dan positif, kesannya ia akan menarik situasi-situasi baik, orang yang baik-baik, dan benda-benda yang baik kerana kesemuanya mempunyai getaran tenaga yang baik.


Jom aktifkan minda separa sedar kita!!!


Stay Healthy.Be Gorgeous...mel
SMS/Whatsapp 019-3058619 / amelza02@yahoo.com

Comments

  1. Nk lafaz ke atau niat dlm hati msa hembus nafas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa hembus nafas, lafazkan ayat2 tu...

      Delete
  2. Salam Puan. Terima kasih di atas perkongsian.
    Puan ada sebut belajar minda sedar/ separa ni di "kelas", boleh share belajar di mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...saya diajar oleh mentor2 shaklee saya yg join bengkel motivasi dr azizan.

      Delete
  3. Assalamu'alaikum kak.Terima kasih kerana sudi kongsi cara2 nak aktifkan minda separa sedar buat kita semua.Kak sy nak tanya sikit ni..,macam sy ni selalu dengar bermacam2 jenis subliminal videos yg terdapat di you-tube..,kalau misal katalah kan yg sy ni suka dengar subliminal video yang memang khas untuk mencerahkan warna kulit,..kan ada macam2 warna(get rosy pale skin subliminal or get fairer skin subliminal or get darker skin subliminal)..,contohnya kalau sy pilih-->>"(get faier skin subliminal)", ayat apa yang sy kena sebut terutama sekali pada waktu melakukan "Teknik Pernafasan Alpha" dan pada waktu "Nak Tidur" tu kak ? Akak bagi ayat2 yg simple lah ye supaya senang sy nak amalkan pd setiap hari..Terima kasih kak :)

    ReplyDelete
  4. fairer* (my auto correct)...hehehehe tersalah eja tu :)

    ReplyDelete
  5. Yg "Teknik Pernafasan Alpha" tu dah macam meditasi jer sy tengok atau memang ni juga salah satu cara bermeditasi ni kak ? Kena tutup mata ker kak waktu melakukan "Teknik Pernafasan Alpha" ni ? Pastu boleh tak sy buat ""visualization technique for lighter skin(bayangkan seolah2 warna kulit bertambah cerah)"" skali semasa melakukan "Teknik Pernafasan Alpha" ni kak ? Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik ali, ye..seperti meditasi. Tutup mata utk lebih fokus.
      Mengenai "visualization technique for lighter skin(bayangkan seolah2 warna kulit bertambah cerah)" sy kurang tahu la pulak, haha...tak pernah dgr pun, sori..tak tau nak tolong cmne

      Delete
  6. Terima kasih sangat-sangat akak! Saya buat memang menjadi.^_^

    ReplyDelete
  7. Terima kasih atas perkongsian yg penuh manfaat. :)

    ReplyDelete
  8. Salam sejahtera Tuan/Puan, semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki (aamiin).. Kami disini ingin menawarkan perkhidmatan sewa kereta di Bandung/Jakarta/Jogja. Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta/Jogja dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
    WhatsApp : +6282282222896
    WhatsApp : +6282214441280
    WhatsApp : +6282280000071
    Call : +6282280000071
    Call : +6282282222896
    Call : +6282214441280
    Email : dhanibandung@yahoo.com
    Blog : melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
    Website : www.Dhanitourindonesia.com Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan.. Insya Allah kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang… Kami pun menyediakan paket Transport dan Hotel.
    Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung/Jakarta/Jogja.
    Kami menyediakan pakej Transport dan Hotel, Pakej Full Board.
    Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik Dhani Tour Bandung Transport… (Insya Allah) Jom mari melancong diBandung/Jakarta/Jogja Murah sahaja..
    Terimakasih

    ReplyDelete
  9. Pakej tour Bali 4D/3N

    📌DAY 1 :
    - Jemput di airport
    - Pandawa beach
    - Uluwatu beach
    - Padang2 beach
    - Dinner bbq seafood.
    - Check in hotel

    📌DAY 2 :
    - Taman ayun
    - Bedugul
    - Lunch local restoran
    - Tanah lot
    - Dinner local restoran

    📌DAY 3 :
    - Desa pengelipuran
    - Kintamani
    - Lunch lokal restoran
    - Tirta empul (tampak siring)
    - Oleh oleh khas bali
    - Dinner lokal restoran

    📌DAY 4 :
    - Check out hotel.
    - Kuta beach
    - Tanjung benoa
    - Joger
    - Lunch lokal restoran
    - Drop to airport

    INCLUDE :
    - Hotel
    - Transport (mobil, sopir, bbm)
    - Makan (Breakfast, Lunch, Dinner)
    - Entrance fee/Tiket masuk wisata
    - Parkir2

    EXCLUDE :
    - Tiket pesawat
    - Tiket permainan/pertunjukan
    - Tiping

    Thanks/regards
    Facebook. ; Akfan
    Call/WhatsApp : +6281262388907
    Instagram. ; Akfansyah
    Email ; Akfansyah123@gmail.com
    Web ; Http//nuansaindahtourtravel.Blogspot.com
    Melayani # package tour # Adventure # Tracking # Haiking # Rafting #

    ReplyDelete
  10. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1 Night Parapat, 1 Night Berastagi, 1 Night Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE



    Thanks /Regards

    Akfansyah
    Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6281262388907
    Facebook : Akfan
    Instagram : Akfansyah
    Email : Akfansyah123@gmail.com
    Web : http://nuansaindahtourtravel.Blogspot.com
    Melayani # package tour # Adventure # Tracking & Haiking# Rafting # Rent Car # Bus Pariwisata #

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts