Hebatnya Kuasa Minda, Aktifkan Minda Separa Sedar Anda

Assalamualaikum semua…

Seperti yang dijanjikan, saya nak kongsikan sedikit ilmu yang saya dapat daripada kelas Bangkit 2015 yang saya pergi Sabtu lepas. Tentang minda separa sedar kita, ada yang tak tahu pun apa tu kan? Benda baik tak nak lah simpan sorang-sorang, kenalah dikongsi bersama. Semoga kita semua mendapat manfaat daripadanya.

Ilmu ni pun leader kami dapat daripada kursus Dr Azizan Osman tu yang kena bayar beratus-ratus tau. Yang bayar ribu-ribu pun ada tau. Untungnya saya dapat ilmu ni tanpa perlu mengeluarkan modal yang besar, dan tersangatlah ruginya kalau saya tak amalkan dan kongsi kepada orang lain.

Minda Sedar dan Minda Separa Sedar

minda separa sedar


Minda Sedar (Conscious Mind) – minda yang kita boleh kawal, seperti berfikir, belajar, memasak, berbual, dan banyak lagilah

Minda Separa Sedar (Subconscious Mind) – ia tidak berfungsi secara logik, lebih kepada emosi, rasa hati, imaginasi, mimpi

90% daripada badan kita adalah milik minda separa sedar. Kita perlu seiringkan kedua-dua minda ni supaya kita dapat menjadi insan yang lebih baik, dan berjaya dalam hidup. Contohnya minda sedar kita kata saya nak dapat 9A1 untuk SPM. Tapi minda separa sedar kita tak inginkannya pun, asyik berfikiran negatif, rasa diri tak layak, tak pandai, so kita takde usaha pun ke arah itu. Kedua-duanya tak seiring, so kita jadi malas, lemau, takde semangat untuk dapatkannya. Nak study pun asyik bertangguh, sebab minda separa sedar kita tak mengarahkan badan kita untuk buat pun, dan menarik tenaga-tenaga dan sumber-sumber negatif dekat dengan kita.

Cara nak aktifkan minda separa sedar


Kita boleh aktifkan dan mantapkan minda separa sedar pada waktu-waktu yang dipanggil sebagai alpha wave di mana ianya adalah waktu perantaraan minda sedar dan minda separa sedar.
  • Waktu hujan
  • Waktu kita berehat
  • Waktu solat
  • Waktu hampir tidur

Waktu-waktu ini adalah di mana kita di dalam keadaan tenang dengan suasana yang tenang. Paling senang nak buat masa kita nak tidur.
  • Pejamkan mata
  • Bercakap dengan diri sendiri di dalam hati, apa yang nak kita berlaku esok atau bila-bila
  • Berdoa pada Allah, mintak apa yang kita nak dan hajati
  • Ulang banyak-banyak kali

Cth: Nak bangun awal untuk study SPM

Cakap dalam hati, “aku nak bangun pukul 3pg esok”, “aku nak studi”, “bangun siti bangun, pukul 3pg dah”, “bagus siti, berjaya bangun awal”.

Ucapkan kata-kata yang positif sahaja, spesifikkan hajat kita, ulang kata-kata tu banyak kali, sampai terlelap pun takpe. Percayalah, pukul 3pg atau mungkin lebih awal, kita akan terbangun dengan sendirinya.

Saya sendiri dah buat, untuk bangun tahajud, Alhamdulillah, belum sempat alarm nak berbunyi, saya dah tersedar. Bukan untuk diri sendiri je, kita pun boleh bisikkan kata-kata positif dan nasihat pada anak-anak ketika mereka hampir terlena. Amalkan setiap hari, insyaAllah kita akan nampak kesan dan perubahannya.

Selain waktu-waktu tadi, kita masih boleh aktifkan minda separa sedar kita sendiri. Bukan hanya pada waktu alpha tadi, bila-bila masa kita nak aktifkan pun boleh, tapi pastikan tiada gangguan luar la ye. Caranya adalah dengan menggunakan teknik pernafasan alpha.

minda separa sedar
Teknik Pernafasan Alpha

Masa kami semua cuba teknik ni dalam kelas hari tu, begitu terkesan di hati ini, masa tu rasa di awang-awangan, kita dapat berdoa sepenuh hati. InsyaAllah, jika diamalkan selalu, minda separa sedar akan seiring dengan minda sedar kita, untuk kita kejar apa yang dihajati.

Bila minda separa sedar kita banyak dimasukkan dengan elemen-elemen baik dan positif, kesannya ia akan menarik situasi-situasi baik, orang yang baik-baik, dan benda-benda yang baik kerana kesemuanya mempunyai getaran tenaga yang baik.


Jom aktifkan minda separa sedar kita!!!


Stay Healthy.Be Gorgeous...mel
SMS/Whatsapp 019-3058619 / amelza02@yahoo.com

Comments

  1. Nk lafaz ke atau niat dlm hati msa hembus nafas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa hembus nafas, lafazkan ayat2 tu...

      Delete
  2. Salam Puan. Terima kasih di atas perkongsian.
    Puan ada sebut belajar minda sedar/ separa ni di "kelas", boleh share belajar di mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...saya diajar oleh mentor2 shaklee saya yg join bengkel motivasi dr azizan.

      Delete
  3. Assalamu'alaikum kak.Terima kasih kerana sudi kongsi cara2 nak aktifkan minda separa sedar buat kita semua.Kak sy nak tanya sikit ni..,macam sy ni selalu dengar bermacam2 jenis subliminal videos yg terdapat di you-tube..,kalau misal katalah kan yg sy ni suka dengar subliminal video yang memang khas untuk mencerahkan warna kulit,..kan ada macam2 warna(get rosy pale skin subliminal or get fairer skin subliminal or get darker skin subliminal)..,contohnya kalau sy pilih-->>"(get faier skin subliminal)", ayat apa yang sy kena sebut terutama sekali pada waktu melakukan "Teknik Pernafasan Alpha" dan pada waktu "Nak Tidur" tu kak ? Akak bagi ayat2 yg simple lah ye supaya senang sy nak amalkan pd setiap hari..Terima kasih kak :)

    ReplyDelete
  4. fairer* (my auto correct)...hehehehe tersalah eja tu :)

    ReplyDelete
  5. Yg "Teknik Pernafasan Alpha" tu dah macam meditasi jer sy tengok atau memang ni juga salah satu cara bermeditasi ni kak ? Kena tutup mata ker kak waktu melakukan "Teknik Pernafasan Alpha" ni ? Pastu boleh tak sy buat ""visualization technique for lighter skin(bayangkan seolah2 warna kulit bertambah cerah)"" skali semasa melakukan "Teknik Pernafasan Alpha" ni kak ? Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adik ali, ye..seperti meditasi. Tutup mata utk lebih fokus.
      Mengenai "visualization technique for lighter skin(bayangkan seolah2 warna kulit bertambah cerah)" sy kurang tahu la pulak, haha...tak pernah dgr pun, sori..tak tau nak tolong cmne

      Delete
  6. Terima kasih sangat-sangat akak! Saya buat memang menjadi.^_^

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts