Tingkatkan Motivasi Diri Dengan Memberi Nutrisi Kepada Otak

nutrisi otak

Kita selalu sebut bila sel-sel otak berhubung, tapi paham tak apa maksudnya tu? Sel-sel otak kita berhubung macam mana tu?

Otak adalah organ utama manusia. Kita berfikir, bertindak, dan segala perasaan kita bermula di otak. Ada berjuta-juta sel di otak, dan neurotransmitter diperlukan untuk menghubungkan antara satu sama lain. Bila kurangnya jaringan di antara sel-sel otak ini, kita boleh jadi kurang bersemangat, lemah fikiran, stress, dan banyak lagi lah.


nutrisi otak

Sebagai contoh, neurotransmitter Dopamine akan mencetuskan perasaan gembira, bersemangat dan bermotivasi.

Neurotransmitter Serotonin pula utk mengurangkan rasa stress dan memberikan mood yang lebih baik.

nutrisi otak


Bagaimana nak pastikan sel-sel otak kita mudah berhubung, seterusnya memberi signal untuk kita lebih bersemangat dan bermotivasi untuk berjaya?

Paling mudah, pastikan badan kita cukup keperluan nutrisi yang diperlukan terutama sekali otak kita. Otak pun perlukan makanan jugak.

nutrisi otak

🌸 ESP - membekalkan kesemua jenis asid amino yang lengkap. Protein asid amino adalah penting kepada neurotransmitter

🌸 Lecithin - mengandungi kolina yang merupakan antara nutrisi penting untuk otak dan sistem saraf (membantu fungsi neurotransmitter acetylcholine)

🌸 Omega Guard - sumber DHA dan EPA, antara yang membantu dalam fungsi otak

🌸 B-Complex - mengandungi kesemua 8 vitamin B termasuk vitamin B2, yang membantu dalam sistem saraf

🌸 Performance Drink - membekalkan elektrolit yang diperlukan oleh badan bagi mengekalkan tahap stamina yang baik untuk bekerja setiap hari

Badan yang sihat, otak yang cerdas πŸ˜‰


Stay Healthy.Be Gorgeous...mel
SMS/Whatsapp 019-3058619 / amelza02@yahoo.com

Comments

Popular Posts