Tips Bercuti Ke Indonesia Menggunakan Travel Agensi

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi

Hujung minggu baru ni, kekmel berpeluang bercuti ke Medan, Indonesia. Alhamdulillah, planning untuk bercuti bersama family tercapai. Percutian kali ni, kami pilih untuk menggunakan travel agensi je. Sebab tahun lepas buat road trip ke Hatyai, Thailand banyak pulak sesat, haha... So travel agent yang prepare semua termasuklah tiket penerbangan sekali, all-in package lah kiranya.

Di sini, kekmel nak share beberapa tips kalau anda pun ingin bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi. Sebelum tu, pilih travel agensi yang dah establish tau.


1. Pastikan flight anda bukan flight transit.

Transit ni banyak risikonya, terutama sekali jika berlakunya flight delay. Kelam kabut nak kejar flight seterusnya. Pengalaman kami, sebulan sebelum tarikh kami berlepas, agent tukar penerbangan kami ke flight transit, KL-Jakarta-Medan, menggunakan Lion Air. Sepatutnya direct flight KL-Medan, tapi akhirnya jadi transit pulak.

Dari KL ke Jakarta takde delay, tapi dari Jakarta ke Medan pulak yang delay. Yang ni ok lagi lah sebab takde nak kejar flight lain lepas tu.

Tapi masalah berlaku ketika kami nak pulang ke Malaysia. Flight transit lagi, Medan-Jakarta-KL. Flight dari Medan ke Jakarta delay 2 jam. Kami sampai ke Jakarta betul-betul dah masa untuk boarding flight ke KL pulak. Bayangkan lah macam mana kami ni berlari nak kejar flight tu, dengan anak-anak lagi. Dah lah terminal domestik dengan terminal antarabangsa di airport Jakarta lain tempat, kena naik shuttle bas untuk ke sana.

Sampai je kami di gate berlepas, staf Lion Air bagitau kapal terbang dah pun berlepas. Ya Allah, sedihnya masa tu dengan letih berlari lagi. Bukan salah kami, sebab flight dari Medan yang delay. So mereka gantikan dengan flight seterusnya yang mana 6 jam lagi kami kena tunggu di airport. Letih tu jangan cakap lah...huhu

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi
Menanti flight pulang ke Kuala Lumpur

So pengajarannya, jika memang ada penerbangan terus ke destinasi yang anda tuju tu, sila minta travel agent untuk pilih route tu jugak. Jangan hanya kerana nak jimat atau tiket murah, masa kita pulak yang terkorban.


2. Dapatkan contact details tour guide atau agent yang menunggu di airport.

Sesetengah travel agensi, mereka akan bekerjasama dengan travel agent tempatan di negara yang kita pergi tu. So pastikan sebelum berlepas, dapatkan dulu no telefon travel agent di sana dan jugak tour guide/driver yang akan menanti kita di airport.

Ini untuk mengelakkan berlakunya salah faham atau pun miscommunication seperti yang berlaku pada kami. Setibanya kami di airport Medan, kekmel tak nampak pun sesiapa yang menunggu kami. Jenuh lah kekmel contact balik agent di Malaysia untuk dapatkan contact number tour guide atau agent yang sepatutnya menunggu kami. Hampir sejam baru selesai masalah kami.

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi
Menanti ketibaan tour guide


3. Aktifkan roaming untuk panggilan dan internet sebelum berlepas.

Ini paling penting sebab untuk memudahkan segala bentuk perhubungan jika berlakunya kecemasan. Kalau pergi beramai-ramai, seorang mesti ada buat roaming. Yang lain nak beli simkad tempatan pun boleh.


4. Beli travel insurans.

Jangan kedekut keluarkan sedikit wang untuk beli travel insurans ni. Sediakan payung sebelum hujan. Mujur kekmel ada beli travel insurans ke Indonesia ni, so dapatlah claim untuk flight misconnection yang berlaku pada kami hari tu.

Insurans ni lagi berguna bila berlakunya kecemasan seperti masalah kesihatan atau pun kes-kes yang lebih serius.


5. Aktifkan penggunaan kad debit/kredit dan kad atm di luar negara.

Kad kredit ni boleh lah standby untuk digunakan jika berlakunya kecemasan atau pun jika kita dah kehabisan duit tunai. Di Indonesia, ada CIMB dan Maybank. So kita boleh keluarkan tunai dari mesin atm CIMB dan Maybank di sana, tapi kena aktifkan dulu penggunaan kad atm tersebut dengan menghubungi customer service bank sebelum kita berlepas.


6. Bawak travel adapter.

Setiap negara tidak sama jenis socket yang digunakan. Malaysia dengan Indonesia pun tak sama tau walaupun jiran sebelah je, hehe. Indonesia menggunakan jenis socket seperti dalam gambar di bawah;

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi

Ada hotel yang menyediakan adapter, ada pulak yang suruh kita beli. So sebaiknya kita bawaklah siap-siap travel adapter ni ye. Study dulu jenis socket yang digunakan di negara tersebut.

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi
Contoh universal travel adapter


7. Bawak bekal vitamin dan supplement.

Nak jalan jauh, kenalah pastikan keadaan kesihatan diri dan ahli keluarga di dalam keadaan yang baik. Tak syoklah nanti kalau ada yang sakit atau pun kurang sihat pulak kan. So kekmel memang akan bawak bekalan supplement untuk kami sekeluarga.

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi
Bekalan supplement ketika travel



Diharapkan dengan 7 tips yang kekmel share ni, dapatlah membantu anda semua jika berhasrat nak bercuti ke Indonesia pada masa hadapan. Tapi kalau berdepan apa-apa masalah ketika bercuti, tenang-tenang saja ya, jangan jejaskan mood bercuti tu. Setiap yang berlaku ada hikmahnya dan boleh dijadikan panduan di kemudian hari.

Walaubagaimana pun, pengalaman bercuti ke Indonesia ni akan menjadi kenangan buat kami sekeluarga. Impian untuk melihat Danau Toba menjadi kenyataan. Subhanallah, sungguh cantik ciptaan Tuhan 😍

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi
Pemandangan matahari terbenam di Danau Toba dari hotel

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi
Pemandangan Danau Toba dari jeti bot di Parapat

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi
Jeti bot di Parapat

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi
Pemandangan Samosir Island yang terletak di tengah-tengah Danau Toba

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi
Samosir Island, Danau Toba

bercuti ke Indonesia menggunakan travel agensi
Samosir Island, Danau Toba




Stay Healthy.Be Gorgeous...mel
SMS/Whatsapp 019-3058619 / amelza02@yahoo.com

Comments

Popular Posts