Berapa BMI Anda?


Body Mass Index atau BMI

  • digunakan untuk menentukan sama ada kita underweight, overweight, atau pun ideal mengikut ketinggian dan berat kita. Boleh dijadikan indicator dalam pengawalan berat badan kita.Cara Pengiraan BMI


Anda hanya perlu tahu berapa ketinggian dan berat terkini anda, dan ikut formula berikut;Atau kalau malas nak kira (lemah sikit math, hehe), klik je SINI untuk dapatkan BMI anda ye ;)


Dah kira? So macam mana? Puas hati tak? Kalau masih di dalam range IDEAL atau HEALTHY WEIGHT, syukur Alhamdulillah. Kena maintain berat ye, jangan happy sampai makan terus tak jaga dah, hehe.

Yang UNDERWEIGHT, kena tambah berat lah sebab risau kita kekurangan zat dan nutrien pulak. Mudah jatuh sakit nanti. Terlampau kurus.

OVERWEIGHT dan OBESE, hmmm....what to do? Risiko penyakit seperti diabetes, darah tinggi, jantung, dan lain-lain penyakit kronik mudah menyerang kita. Need to lose weight!!! Jangan stress, boleh dapatkan khidmat nasihat pakar tentang bagaimana untuk mengurangkan berat badan. Bukan untuk cantik semata-mata, tapi untuk kesihatan yang lebih baik.


Saya? Alhamdulillah....HEALTHY WEIGHT ;) Tapi still kena turunkan berat badan lagi ni, nak dapatkan balik berat zaman anak dara dulu, ahaks...

Stay Healthy.Be Gorgeous...mel
SMS/Whatsapp 019-3058619 / amelza02@yahoo.com

Comments

Popular Posts