Resipi Mudah Daging Rebus Air Asam

Lepas raya haji ni mesti ramai yang banyak stok daging korban dalam peti ais kan. Lepas tu pening nak pikir menu apa nak masak. Bagi mak-mak bekerja mesti nak pilih resipi mudah dan simple je.

Kekmel share satu resipi mudah daging rebus air asam yang konfem ngencesss, kecur liur dibuatnya 😉

resipi mudah daging


Cara-cara dan bahan-bahan (untuk 4 orang makan)


1. Daging direbus sehingga empuk

2. Blend bahan-bahan ini;

- 1 biji tomato
- 4-5 biji cili api
- 2 ulas bawang merah
- air asam jawa atau boleh juga guna air limau nipis dalam 1/2 biji
- sedikit belacan
- 3 sudu teh gula

- 1 sudu teh garam
- air rebusan daging (dalam 1/2 cawan)


3. Masukkan bahan yang telah diblend tadi ke dalam kuali atau pan. Campurkan sekali dengan daging rebus yang telah dipotong/dihiris. Tambah air rebusan daging kalau nak lebih kuah. Tambahkan juga sedikit lagi air limau nipis. Masak dalam 10 minit. Boleh tambah rasa mana-mana yang kurang.
 

4. Bahan-bahan ini dipotong dan digaul akhir sekali;
- 1 biji tomato dipotong dadu
- 1 biji bawang merah dihiris
- 1/2 biji bawang besar dipotong dadu
- cili api potong ikut citarasa masing-masing

Siap... selamat mencuba
 


Banyak makan daging bulan ni jangan lupa juga ambik OMEGA GUARD ye, nyahkan kolesterol yang dah banyak tu. Takut pulak dapat penyakit kolesterol tinggi dan darah tinggi nanti, huhu...


Stay Healthy.Be Gorgeous...mel
SMS/Whatsapp 019-3058619 / amelza02@yahoo.com

Comments